Stanowisko PZHL ws. klubu ze Lwowa

2014-09-10 11:11:18

Polski Związek Hokeja na Lodzie informuje, że do biura Związku wpłynęła oferta gry klubu hokejowego ze Lwowa w polskiej lidze, jednak żadne rozmowy w tej sprawie nie były prowadzone.

Z uwagi na bliski start rozgrywek i zatwierdzone terminarze Polskiej Hokej Ligi i I ligi na sezon 2014/15 szanse na dołączenie klubu ze Lwowa są niewielkie. Mimo to, do końca tygodnia, po konsultacjach Prezesa PZHL Dawida Chwałki, Dyrektora Sportowego PZHL Tomasza Rutkowskiego i trenera reprezentacji Jacka Płachty, do Lwowa zostanie wysłane pismo zawierające pytania dot. wielu kluczowych kwestii, które nie zostały ujęte w propozycji klubu ze Lwowa.

Wiążące decyzje w tej sprawie zapadną po 21 września, gdy delegacja PZHL wróci z Kongresu Międzynarodowej Federacji Hokeja na Lodzie, na którym skonsultuje temat lwowskiego klubu z Federacją Hokeja Ukrainy. Oczywiście ewentualna gra lwowian w polskich rozgrywkach zostanie poprzedzona konsultacjami z polskimi klubami.

Taki bur*** w tym hokeju, że dodatkowy klub dodałby tylko kolorytu...
Jeśli widzą problem w tym że zatwierdzili już terminarz to masakra. Zapraszać kogo się da zawsze to będzie ciekawiej, a terminarz nowy wam napisze jak przerasta to związek.
Lwow za Katowice i mozna grac.
Badzmy powazni, chyba nikt o madrych zmyslach nie sadzi, ze Katowice dadza rade wystartowac i dograc sezon do konca.
To może zmiana w grudniu?
Do grudnia grają Katowice, a od grudnia Lwów?

Katowice akurat zbankrutują, a Lwów akurat uzupełni papiery?!
Dokładnie Katowice out
Niepowtarzalna okazja dla promocji Polskiego hokeja. Na pewno przyciągnęło by to media, kibiców i sponsorów. Już wszędzie o tym zaczynają huczeć.
Co to za jakieś czekanie do 21 września? Chodzi o to by powiedzieć "Za późno już gramy" i mieć problem z głowy?
Obowiązkowo przyjąć!
Jak organizacyjnie i finansowo stoją lepiej od Katowic to brać ich!
ciekawe na jakim stopniu organizacyjnym stoi klub z lwowa.jesli wszystko ma podopinane to np dla polskich kibicow bylaby to nie lada gratka,pojechac na mecz do polskiego miasta za sowiecka granica.
Przyjąć ich bez gadania!!
a jak wygrają MP wcielić aneksją Lwów do Polski ?
Jak bym mógł to bym Ci dał 10 plusów za ten wpis.
stary-wystarczy kaczucha za 23 zeta a ja postawię 10 browców by pływała ...
o kaczce na "B" u wietnamca mowa + makaron sojowy z warzywami ...
następna bida by przyszła, która jeszcze koszty innym klubom by zwiększała. Jakoś tego nie widzę. Za dużo problemów za mało korzyści.
Może jedynie Sanok by miał swoje derby...
i wlasnie takim mysleniem bedziemy wiecznie tkwic w tym kur...widolku
przyjąć to można klub a nie bidę.
Poczytaj sobie o poziomie ligi ukraińskiej i ich organizacji. Jeszce większa bida niż u nas. Z wyjątkiem klubu w KHL, ale nie o nim tu mowa.
Nie ma sensu ich przyjmować.
Pomijając koloryt (krótkotrwały) rozgrywek
Takie przyjecie moze byc punktem zwrotnym w naszej lidze, to raz.
Dwa, poziom sportowo-organizacyjny napewno nie bedzie nizszy niz u Katowic, ktorzy sa zgloszeni do ligi a nie maja zawodnikow. To sa dopiero jaja.
Derby to masz jak cię twój stary dojeżdża
Danych dotyczących frekwencji w tych rozgrywkach IIHF nie podaje, ale część można znaleźć samemu, ewentualnie przyjrzeć się pojemności lodowisk. I tak:
- Ukraina - liczba widzów wynosi 419;
- Łotwa - średnia poj. 1343;
- Kazachstan - średnia poj. 2777;
- Słowenia - średnia poj. 3000, ale widownia w sezonie zasadniczym to ok. 200 osób.

Liczba widzów niższa niż u nas. Bida z nędzą.
Ja jestem za. To jest dobry kierunek aby podnieść coraz to niższy poziom naszej ligi. Zobaczymy co na to kluby.
Czy jadąc na Ukrainę wystarczy dowód osobisty, czy trzeba mieć paszport i wizę? Ile się czeka na granicy na odprawę?
Trzeba mieć paszport ale wiz niema. Odprawa około 15 minut. Zależy od ruchu. Terza pewnie szybciej :)
no to ja tam nie pojade.za zadne skaby nie dam zdjac sobie odciskow do paszportu.
Jestem za ale w tej chwili uważam, że jest za późno.
Lwów na zwsze polski............
...a Gdańsk niemiecki...itd
To są słowa piosenki....
Byloby fajnie i pzhl powinien zrobić wszystko żeby to się udało.
Wg ukraińskiej prasy chodzi o klub "Halickie Lwy", który zgłosił się do polskich rozgrywek U-13.
PZHL dobrze kompinuje jak zawsze :)
ja jestem za tym by Lwow zagrał w ekstraklasie liga ciekawsza i promocja wieksza, powodzenia zycze.
a Lwow mecze u Siebie by rozgrywał czy gdzies w Polsce? poniewaz chyba niekazdy klub stac by jezdzic na mecze na Ukraine? ale zawsze jest jakies wyjscie wiec powodzenia hej :)
Dlaczego nie stać? Żaden klub nie będzie miał dalej do Lwowa niż do Gdańska. Najdalej będzie miało Opole około 500 km, Oświęcim 400, Kraków 350, Sanok 180. Wiec jak Sanok potrafił jeździć np. do Gdańska 730 km to i Opole do Lwowa da radę 500 km.
zgadzam sie z Wami sorki moja pomyłka po faktycznie dadza rade dojechac i wyjechac :)
A to niby dlaczego nie stać by było klubów na wyjazdy do Lwowa skoro to jest raptem około 90 kilometrów od Przemyśla. Z Sanoka jest bliżej niż na Śląsk gdzie jak wiemy jest większość naszych klubów. A i z Małopolski rzut beretem.
Dalej jest do Torunia i Gdańska!
Pzhl tłumaczy się że terminarz jest zatwierdzony. Kretyńska wymówka!
Jak maja problem z terminarzem to ja im moge zrobić i podesłać.
A co do drużyny ze Lwowa w naszej lidze, jestem za. Dodało by to kolorytu naszej lidze i o poziom sportowy byłbym spokojny gdyzjak wiemy na Ukrainie nie będzie w tym roku ligi więc wielu dobrych zawodników będzie szukać klubów w Rosji na Białorusi i we Lwowie, jeżeli łaskawie nasi twardogłowi działacze pójdą po rozum do głowy.
Po co i z czym czekac do 21 wrzesnia.
Niech wykupują dziką karte, załatwiaja formalności i brac ich, przynajmniej będzie atrakcja dla kibiców.
Sam bym pojechał na mecz do Lwowa tym bardziej że to kawał historii Polski.
A o finanse klubu ze Lwowa bym się nie martwił, wszk na pewno dostaną wymierną pomoc z ich związku hokejowego!
I tu się z tobą zgodzę w 100%
Jak najbardziej "za". Popatrzcie na mapę. Dookoła kraje, które przy dobrym poziomie organizacyjnym mogłyby dawać pojedyńcze kluby do naszej ligi. Zwłaszcza te przygraniczne.
Lwów, cóż powiedzieć, to dla nas jak złączenie Wrocławia i Krakowa, kawał historii, wspomnień. Jak mawiają starsi. Polska bez Lwowa to ani połowa!
Hokeiści Lwa Lwów grali na lodowisku w Nowojaworowsku, tuż przy granicy. Sponsorował ich producent autobusów ze Lwowa.

Czas na derby wojewdztwa lwowskiego (patrz przedwojenna mapa) : KH - Lew.