Oświadczenie byłego Zarządu UKH Dębica

2019-07-21 20:00:56

Przedstawiamy oświadczenie byłego zarządu Uczniowskiego Klubu Hokejowego Dębica. 27 czerwca zarząd wraz z prezesem Marcinem Hadowskim złożył rezygnację, do dnia dzisiejszego nie wpłynęły żadne propozycje do nowego zarządu. Teraz trafi wniosek do Starostwa Powiatowego o ustanowienie kuratora.

W dniu 27 czerwca 2019 r. podczas posiedzenia Nadzwyczajnego Zebrania Sprawozdawczo- Wyborczego, cały zarząd Uczniowskiego Klubu Hokejowego Dębica (w składzie: Marcin Hadowski - Prezes Zarządu, Dorota Gawle - Wice-Prezes, Joanna Stasiowska - Skarbnik, Magdalena Ciszek - Sekretarz, Marek Gawle - Członek Zarządu) złożył rezygnację z pełnionych funkcji.

Pomimo dwukrotnego zawieszenia obrad Walnego Zebrania, a tym samym przedłużenia możliwości składania kandydatur na członków do nowego zarządu - nie wpłynęły żadne propozycje. W związku z zaistniałą sytuacją w dniu 18 lipca 2019 r. zamknięto obrady Nadzwyczajnego Zebrania Sprawozdawczo - Wyborczego Uczniowskiego Klubu Hokejowego Dębica.  W najbliższych dniach do Starostwa Powiatowego trafi wniosek o ustanowienie kuratora, którego pierwszym zadaniem będzie powołanie nowych władz Uczniowskiego Klubu Hokejowego Dębica.

"Po perturbacjach, które towarzyszyły rozpoczęciu sezonu 2018/2019, wspólnie z zarządem podjęliśmy decyzję o doprowadzeniu trwającego już sezonu rozgrywkowego do końca i złożeniu rezygnacji z pełnionych funkcji, po jego zakończeniu. W tym okresie poddaliśmy się  wszystkim możliwym kontrolom finansowym zarówno pod kątem rozliczania dotacji przyznawanych klubowi przez Urząd Miasta, jak i kontroli wewnętrznych finansów, przeprowadzonej przez organ nadzorczy klubu - Komisję Rewizyjną. Na wniosek kilku rodziców, Członkowie Zarządu i Komisji Rewizyjnej składali również wyjaśnienia w dębickiej prokuraturze. Kontrole również nie wykazały nieprawidłowości. Co więcej zamykamy sezon w dobrej kondycji finansowej i zgodnie z deklaracją chcieliśmy przekazać zarząd w ręce osób, które deklarowały gotowość do przejęcia na swoje barki odpowiedzialności za dalsze prowadzenie klubu. Jednak podczas Walnego wyłonił się tylko jeden kandydat, przy czym chce on założyć zupełnie nowy klub hokejowy, a nie kontynuować działania istniejącego przez ponad 21 lat UKH.  Zgodnie z literą prawa wyznaczony przez Starostwo Kurator zadba teraz o przyszłość klubu hokejowego. W dużej mierze leży ona także w rękach rodziców i wszystkich członków klubu, bo pierwszym zadaniem Kuratora będzie powołanie nowych władz spośród ich grona. Jeśli to się uda wówczas wszystkie umowy podpisane przez Klub, porządek sezonu, wypożyczenie strojów dzieciom oraz pozostały majątek klubu pozostają bez zmian i trafiają pod zarząd nowych władz. Szczególne zaproszenie do zarządu należy się tym, którzy najgłośniej wypowiadali słowa krytyki, mają teraz szansę rozpocząć nowy rozdział z czystą kartą i realizować swoją wizję przyszłości Uczniowskiego Klubu Hokejowego Dębica.
Odpowiadając na pytanie, dlaczego nie kontynuujemy swojej kadencji, tak jak było to możliwe tj. do 2021 roku, załączam treść mojej rezygnacji, nadmieniając, że treść rezygnacji większości członków zarządu zachowana została w podobnym tonie:

"Niniejszym składam rezygnację z pełnienia funkcji Prezesa Zarządu UKH Dębica z dniem 27.06.2019 r.  Możliwość pełnienia funkcji Prezesa Zarządu UKH Dębica uważam za wyjątkowe doświadczenie. Przez cały okres działalności we władzach Zarządu kierowało mną szeroko pojęte dobro dzieci i młodzieży uczęszczających do Klubu oraz niezłomna wiara w ich sportowe możliwości, a co za tym idzie sukcesy Klubu, jako rozwijającego się hokejowego ośrodka na mapie Polski.  W obliczu sytuacji, która zainicjowana została początkiem sezonu 2018/2019 przez grupę negatywnie lobbujących osób, podejmujących szereg niesprawiedliwych i szkodzących wizerunkowi Klubu oraz każdemu z członków Zarządu osobiście, działań m.in. przekazywanie niezgodnych z prawdą informacji do dotychczasowych sponsorów Klubu, wypowiadanie szkalujących obecny Zarząd Klubu oraz członków naszych rodzin opinii wobec członków Klubu, stosowanie form stalkingu internetowego, nie wyrażam zgody na dalsze poddawanie mojej osoby takim praktykom i z przykrością rezygnuję z pełnionej funkcji.
Dziękuję za dotychczasowe zaufanie i współpracę." - podsumowuje Marcin Hadowski były Prezes UKH Dębica".